Vynuogių nauda mums didžiulė.
• Vynuogės – išties unikalios uogos, ypatingos ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir chemine sudėtimi. Tai tikras žmogaus organizmui reikalingų cheminių medžiagų lobis. Mokslininkai vynuogėse yra aptikę apie 150 biologiškai aktyvių medžiagų.
• Garsusis graikų gydytojas Hipokratas teigė, kad vynuogių sultys ir motinos pienas yra lygiaverčiai produktai savo maistingumu ir nauda žmogaus organizmui.
• Astma – dėl savo žymios gydomosios vertės, vynuogės, gali būti naudojamas gydyti astma.
• Širdies ligos – vynuogės padidina azoto oksido lygį kraujyje, kuris apsaugo nuo kraujo krešulių ir tuo būdu sumažina širdies priepuolių tikimybę. Be to antioksidantas esantis vynuogėse apsaugo nuo MTL cholesterolio oksidacijos, kuri blokuoja kraujagysles.
• Migrena – vynuogių sultys yra svarbios gydant migreną. Turėtų būti išgeriama anksti ryte, nemaišant papildomo vandens.
• Vidurių užkietėjimas – vynuogės yra labai veiksminga uoga įveikiant užkietėjimą. Jie yra laikomi vidurius laisvinančios uogos, nes juose yra organinių rūgščių, cukraus ir celiuliozės.
• Virškinimas – vynuogės vaidina svarbų vaidmenį ir čia. Jie sumažina skrandžio dirginimą bei spazmus.
• Nuovargis – šviesių vynuogių sultys papildo geležies kiekį, taip pat suteikia jums akimirksniu energijos, teigiamą poveikį suteikia ir imuninei sistemai.
• Inkstų sutrikimai – vynuogės gali padėti gerokai sumažinti šlapimo rūgštingumą, teigiamas poveikis inkstų veiklai.
• Krūties vėžys – per paskutines tyrimą, buvo atrasta, kad vynuogių sultys padeda išvengti krūties vėžio.
• Alzheimerio liga – teigiamas poveikis smegenų veiklai.
• Geltonosios dėmės degeneracija – vynuogės gali padėti išvengti su amžiumi susijusių akių ligų – apakimo ar geltonosios dėmės degeneracijos. Trys porcijos vynuogių per dieną gali sumažinti geltonosios dėmės degeneracijos riziką net 36%.
• Apsaugo nuo kataraktos.
• Cholesterolio – vynuogės gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.
• Antibakterinė veikla – raudonosios vynuogės turi stiprių antibakterinių ir antivirusinių savybių ir gali apsaugoti jus nuo infekcijų.
• Priešvėžinių savybių – yra nustatyta, kad vynuogės pasižymi stipriomid antivėžinėmis savybėmis. Tai ypač veiksminga gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio ir krūties vėžio profilaktikai. Vynuogių sultys ne tik sumažina nuo vėžio riziką, tačiau taip pat slopina augimą ir dauginimąsi vėžio ląstelių.
• Pigmentai esantys vynuogėse stiprina bendrą imunitetą organizme.
• Alabamos (JAV) universiteto mokslininkai teigia, kad vynuogių sėklose esantys proantocianidinai slopina šviesos sukeliamus vėžinius procesus ir net 78 proc. sumažina ultravioletinių spindulių sukeliamo odos vėžio riziką.
Vertėtų žinoti:
• Pieno produktai – prasti vynuogių sąjungininkai. Jei iš pradžių pasilepinsite vynuogėmis, o paskui išgersite pieno – pilve laukite „revoliucijos“. Nepatariama valgyti daug mėlynųjų vynuogių, nes jos gali išprovokuoti galvos skausmą.
• Vynuogės – gana kaloringos uogos.
STOP!
Negalima daug gerti vynuogių sulčių ir valgyti vaisių sergant cukralige, nutukimu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, lėtiniu plaučių uždegimu, jei padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, viduriuojant.